EllyPOS

Declaratia A4200 - o necesitate pentru anumiti contribuabili

vineri 31 decembrie 2021

Conectarea unei case de marcat la serverele ANAF si eliminarea obligativitatii de depunere a declaratiei A4200 a condus la aparitia mai multor controverse. Acestea sunt atat din partea utilizatorilor de case de marcat electronice, cat si din partea celor ce se ocupa de evidenta contabila. 
 

Precizari cu privire la declaratia A4200

In prezent, toti operatorii economici ce si-au conectat casele de marcat electronice la serverul ANAF, nu mai au obligatia de a depune lunar declaratia A4200. Aceasta obligativitatea ramane insa pentru cei ce nu detin conexiune la internet. 
 
 
Declaratia A4200 - o necesitate pentru anumiti contribuabili
 
 
Astfel, cei din urma sunt obligati ca pana in data de 20 a fiecarei luni, sa exporte din casa de marcat un fisier xml ce sa contina informatii cu privire la toate vanzarile inregistrate in luna anterioara. Ulterior, aceste informatii vor fi incorporate in declaratia A4200 ce va fi transmisa in format electronic catre ANAF. 
 
Prin aceasta declaratie, operatorii transmit fisiere criptate, semnate cu semnatura digitala, neputand fi accesate si prelucrate decat de aplicatiile si personalul autorizat din structura ANAF.
Majoritatea contribuabililor ce inca au aceasta obligativitate, au lasat totul in sarcina contabililor, care detin atat semnatura electronica, dar si conexiune la internet. 
 
 

Exportul fisierelor xml din casa de marcat

Aparatele de marcat electronice permit exportul informatiilor necesare in format xml printr-o combinatie de taste apasate, sau uneori prin apasarea unei simple taste. 
 
Aceste informatii se stocheaza pe un dispozitiv extern, conectat mai apoi la un calculator/laptop. 
Xml-urile vor contine informatii cu privire la vanzarile realizate in perioada solicitata, impreuna cu detalii legate de bonuri, date si valori. 
 
Potrivit fiecarui tip de casa de marcat electronica, operatorul economic poate citi informatiile stocate in memoria fiscala, pe o perioada de pana la 10 ani. Astfel, in acest interval de timp, oricand se pot extrage informatii, si se pot transmite catre organele competente. 
 

Obligativitatea depunerii declaratiei A4200

Termenul limita de conectare al caselor de marcat electronice la serverul ANAF a ajuns la final, in 30 noiembrie 2021, cand contribuabilii mici si mijlocii au avut ultima zi de conectare. 
Dupa aceasta zi, acestia nu au mai fost nevoiti sa depuna lunar declaratia A4200. 
Totusi, contribuabilii ce nu se afla intr-o zona deservita de internet, sunt obligati in continuare sa transmita catre ANAF declaratia A4200. 
 
Ei vor depune o declaratie pe proprie raspundere, prin care vor informa situatia in care casa de marcat functioneaza intr-o zona fara semnal la telecomunicatii. Declaratia F4110 este disponibila pe site-ul ANAF, si se depune in termen de 2 zile lucratoare de la data instalarii aparatului fiscal.
 2024: Noi Cerințe în Facturare - e-Factura! Vedeți Cum Vă Ajutăm In Proces!
2024: Noi Cerințe în Facturare - e-Factura! Vedeți Cum Vă Ajutăm In Proces!
» Citeste mai departe
e-Factura - Proces 100% automat prin FGO, BT Go & FISCAL ONLINE
e-Factura - Proces 100% automat prin FGO, BT Go & FISCAL ONLINE
» Citeste mai departe
Atentie la e-Factura din 2024
Atentie la e-Factura din 2024
» Citeste mai departe